Sinuciderea – cauze si consecinte

De curand am aflat cu totii vestea tragicei morti a Madalinei Manole (Sa se odihneasca in pace ! ) . Motivul mortii sale :sinuciderea. Desigur exista multe zvonuri cum , ca de fapt ea nu s-a sinucis , ca a fost ucisa de sotul ei ,ca a fost o inscenare… ETC ETC ETC… indiferent. A murit si daca intr-adevar a fost ucisa sper sa se gaseasca vinovatul si Madalinei sa i se faca o slujba pentru innormantare.

Lasand asta la o parte , astazi vom discuta despre sinucidere -cauze si consecinte. Nu sunt psiholog, desi am studiat un pic psihologia intr-un timp, dar sunt om si ca toti oameni trec prin diferite probleme mai mult sau mai putin grave, dar care au anumite consecinte asupra vietii mele.

Religios daca te sinucizi esti pacatos si nu ai dreptul la spovedanie , nu ti se canta stalpii , nu arunca nimeni cu aghiazma si vin pe tine si nici nu cred ca ti se pune cruce ci doar o piatra funerara. Avem pana si cimitire speciale pentru sinucigasi . Te arunca intr-o groapa si atat, fiindca esti pacatos. ASTA mi se pare o MARE PROSTIE!

Cine suntem noi sa judecam oamenii pentru alegerea pe care o fac? Ai motivele tale pentru care o faci si nimeni nu poate sa vina sa iti zica “te-ai sinucis ajungi in Iad” fiindca nu au de unde sa stie acest lucru. Si de ce sunt ei pacatosi ? Pentru au decis sa isi “ia viata” in maini si sa si-o curme deoarece viata nu li se mai parea buna? Sau pentru ca greutatile au avut un impact atat de mare psihic si emotional incat nu au mai putut sa indure si s-au sinucis?

Cei care o fac au motivele lor si si-au asumat toate consecintele si stiu ca vor lasa in urma pe cei dragi care le vor jeli trecerea catre “cealalta lume”., dar daca chiar si cu toate astea au facut-o de ce sa ii judecam  si sa ii ponegrim ? fiindca suntem prosti. de aia !

Viata nu este un loc roz si pufos in care traiesti fara griji si te bucuri de fiecare zi ca de un dar de Craciun. Viata este grea si te trece prin incercari pe care multi le asimileaza si incearca sa le doboare , dar pe care altii nu le pot trece cu asa usor cu vederea.

Ipotetic vorbind , ai muncit o viata intreaga pentru familia ta , iar ei nu dau doi bani pe tine si te iau de-a gata. Sotia te insala , copilul te uraste , pana si mama ta are ceva cu tine . La servici esti omul de jos. Faci munca altora si nici macar nu esti platit cum trebuie pentru asta, iar colac peste pupaza vine si guvernul si iti mai taie un pic din salariul care oricum e prea mic. Iti moare copilul intr-un accident sau din cauza unei boli incurabile , sau pentru care medicii au refuzat sa il trateze pentru ca nu ai asigurare sau destui bani sa le bagi in buzunare. Te paraseste sotia sau moare si ea din diferite cauze.  Esti singur , nu ai prieteni , te da afara de la munca si risti sa ajungi pe strazi ca un vagabont.

Astea sunt doar cateva exemple de lucruri pe care multi nu le pot suporta si ajung in pragul sinuciderii. DA! poate fi lasitate. dar chiar si asa ,asta nu inseamna ca trebuie sa ii judecam noi. Nici noi nu suntem prea departe , pentru ca si noi suntem lasi , fiindca multi nu avem curajul sa spunem ceea ce avem pe suflet si sa ne salvam un prieten de la sinucidere. Multi nici nu observam simpomele care duc la acest lucru si ne incalzim cu ideea ca totul e bine. Si cand moare cineva, se sinucide , spunem “era nebun domne” . Dar adevarul este ca nu toti sunt nebuni.Unii sunt oameni seriosi ,constiinciosi dar care au trecut prin atat de multe necazuri incat psihic si emotional nu au mai putut sa continuie.

Biserica ii condamna , familia ii condamna , comunitatea ii condamna. Dar spuneti voi…ce e de condamnat?

Nu spun ca este o solutie pentru ca nu este. Mai bine incerci sa iti rezolvi problemele pe alte cai decat sa iei calea mai usoara si sa iti inchei viata.Dar pana la urma faci ce vrei cu viata ta. Din momentul in care ai iesit din pantecele mamei esti propiul tau stapan si iti conduci viata asa cum vrei.

Asa ca hai sa nu mai condamnam fara sa stim ce condamnam , fiindca oricand putem sa ajungem in fata aceleasi decizii.

Advertisements

4 responses to “Sinuciderea – cauze si consecinte

  1. Pingback: Sinuciderea – cauze si consecinte - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s