Spitalele din Romania

Am revenit cu un articol de interes general si anume spitalele din Romania.

Eu una nu sunt fana a acestor institutii. Inca de mica incercam sa ma feresc cat mai mult sa ajung pe acolo , desi de cele mai multe ori era inevitabil ( maini scrantite , genunchi dislocat , ca sa nu mai vorbim de operatia de apendicita si altele ce necesitau spitalizare ).

Nu imi plac spitalele nu numai din cauza acelui miros de medicamente si al albului acela stresant ce acompaniaza fiecare spital de stat din Romania, dar si din cauza conditiilor prezente in unele spitale.

Sunt zeci de spitale in Romania , uimitor dar  mai ales in capitala , care duc lipsa de fonduri pentru a fi renovate si sunt lasate in paragina, pacientii fiind internati in niste conditii in care eu una nu as lasa nici macar un caine.
A cui sa fie vina? Sa fie oare vina guvernului care nu aloca destule fonduri pentru spitale sau vina conducerii acestora  care nu stiu sa foloseasca fondurile care le sunt date? Intrebare fara raspuns.

Aseara eram in taxi in drum spre casa si am ascultat la radio un reportaj despre Spitalul de Oncologie din Brasov unde din lipsa ascensoarelor pacientii sunt carati pe scari.

“Ni s-au rupt mainile de la atata carat…”

Cornel Dunea , brancardier la Spitalul de Oncologie , in varsta de 45 de ani are probleme grave cu mainile , genunchii si spatele de la atata carat.
Dar el nu este singurul. Doctorii si infirmierele ajuta si ei la caratul pacientilor sau a mancarii de la judetean.
Fondurile sunt si nu sunt…
Sefii de sectie se abtin sa ceara renovarea liftului  cand sunt altele care sunt mai importante pentru tratarea pacientilor. Dr. Catalin Iacob, seful sectiei de radioterapie a declarat ” Pacienţii trebuie să-i tratăm oricum, n-o să-i lăsăm la uşa spitalului că nu avem lift” . Corect! Pacientii trebuie tratati cu sau fara lift, dar cine sa ii trateze cand doctorii sunt ocupati cu caratul acestora pe scari?

“Cand urci nu prea iti e frica, dar cand cobori atunci iti este frica cu adevarat”

Pacientii sunt carati cu caruciorul , targa sau chiar si pe brate de catre brancardieri , asistente sau doctori. Multi sunt batrani ,invalizi sau in stare grava si nu se pot deplasa singuri pana la etajele superioare ale spitalului.

Spitalul de Oncologie din Brasov are 100 de ani vechime si este in litigiu. Cel mai probabil autoritatile vor construi alt spital decat sa il modernizeze pe cel deja existent. Dar cand se va intampla acest lucru ?
Pana atunci pacientii spitalului vor fi carati pe brate catre saloanele unde se presupune ca ar trebui sa fie tratati. Dar in astfel de conditii la ce ne putem astepta de la personalul medical al spitalului care sunt si asa obositi din cauza caratului?

Din pacate acest spital nu este singurul care are aceasta problema. Sunt zeci de spitale in litigiu , fara fonduri sau lasate in paragina, fara ascensoare, apa calda sau altele necesare bunei functionari.

In ziua de azi , mai bine te feresti de boli decat sa ajungi in spital.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s